També trobes a faltar Plutó com a planeta?

El 2006, Plutó va deixar de ser un planeta en tota regla. Aquell any, la Unió Astronòmica Internacional (IAU) va decidir actualitzar la definició de ‘planeta’ i, per sorpresa del públic, Plutó va quedar fora. El que podria haver estat una disputa tècnica entre experts va acabar dividint la comunitat d’astrònoms aficionats i professionals de tot el món.

Segons la nova definició, perquè un objecte sigui un planeta, ha de complir tres condicions. Ha d’orbitar al voltant del Sol, tenir prou massa per a la seva pròpia gravetat per donar-li forma aproximadament a una esfera i ha d’haver netejat l’espai al voltant de la seva òrbita d’altres objectes. Plutó compleix les dues primeres condicions, però no la tercera. Així que es va quedar al planeta nan.

Tanmateix, Plutó ha estat un planeta des del seu descobriment. Des del segle XIX, els càlculs astronòmics van predir l’existència d’un cos que orbitava el Sol més enllà de Neptú, i als anys 30 es va albirar el cobejat Planeta X. qualsevol gran objecte en moviment al cel i els cossos rocosos que ara anomenem asteroides descoberts al segle XIX. segle també entrava a la categoria de planetes.

planetes que van aparèixer als llibres de text fa uns anys.

Però quan es van descobrir altres cossos a l’alçada de Plutó al voltant del Sol, van començar a sorgir dubtes. Les similituds amb el mateix Plutó eren inevitables: també es considerarien planetes? Si aquest fos el cas, hi hauria més de dos mil al nostre sistema solar.

Se sap per endavant que a principis dels anys 2000, el Planetari Hayden de Nova York es va negar a considerar Plutó com el novè planeta. Van afirmar que preferien trobar punts en comú entre diferents planetes que comptar-los, però fins i tot els nens van expressar la seva desaprovació per la decisió enviant cartes al director Neil deGrasse Tyson.

Metzger, Philip T., et al. ‘Les llunes són planetes: utilitat científica versus teleologia cultural en la taxonomia de la ciència planetària’. Ícar, vol. 374, 2022, pàg. 114768. Elsevier BV, https://doi.org/10.1016/j.icarus.2021.114768.

 • Metzger, Philip T., et al. ‘Reclassificació d’asteroides de planetes a no planetes’. Ícar, vol. 319, 2022, pàg. 21-32. Elsevier BV, https://doi.org/10.1016/j.icarus.2018.08.026.
 • Fesenmaier, Kim. ‘Els investigadors de Caltech troben proves d’un novè planeta real’. Caltech Institute, 2022, https://www.caltech.edu/about/news/caltech-researchers-find-evidence-real-ninth-planet-49523.
 • ‘Cartes d’odi dels alumnes de tercer – NOVA | PBS’. Pbs.Org, 2022, https://www.pbs.org/wgbh/nova/space/hate-mail-pluto.html.
 • Conoce al autor, Ignacio Llorente
  Ignacio Llorente

  Ignacio Llorente es una amante del estudio de los planetas. Por eso nos enseña cómo poner en práctica los mejores consejos para avistarlos y analizarlos. Realiza largas caminatas por la naturaleza en plena noche con su equipo de astrónomos con frecuencia. Los mejores tips sobre planetas que podemos leer.

  ¡Haz clic para puntuar esta entrada!
  (Votos: 0 Promedio: 0)