
Si alguna vegada el destí t’ha portat a la llista de la Viquipèdia dels diamants en brut més grans coneguts, veuràs que el rècord el té Sergio, amb un pes de 633,4 grams, que va ser extret el 1895. Trobat per un home del mateix nom al Brasil. Ara, el Sergio (diamant) no tenia l’aspecte que solem associar amb aquestes pedres precioses. De fet, tot i que la pasta original es va triturar i es va convertir en material per fer eines, semblava els diamants de la foto de dalt.
Com podeu veure, l’aspecte de Sergio i d’aquests diamants és molt diferent de la massa clara i cristal·lina que s’utilitza per fer joies. En canvi, són trossos irregulars, foscos i opacs que no són gaire atractius a la vista… i tenen propietats molt inusuals per als diamants.
diamants ‘carboni’
El Sergio pertanyia a una classe de diamants coneguda com carbonado, un mineral descobert al Brasil a la dècada de 1840 que va rebre aquest nom pel seu aspecte ‘cremat’. A part del Brasil, l’únic lloc del món on es troba aquest tipus de diamant negre és la República Centreafricana, a l’altra banda de l’oceà Atlàntic.
Marc W. Herold, ‘Bahia (Carbonados) Black Diamonds and the Building of Euroamerica: A Half-Century Supply Monopoly (1880–1930).’ Commodities of Empire, Universitat de New Hampshire (2013).

Michael Montero es especialista en Astronomía, cuenta con años de experiencia en observatorios y está especializado en avistamiento a media distancia. También ha preparado a algunos grupos de iniciados en astronomía. Una de sus aficiones más importantes es la observación de astros en la naturaleza, que practica cuando sus viajes y trabajo se lo permiten.